Spoštovane kolegice fizioterapevtke in kolegi fizioterapevti,

dne, 12. 3. 2020,  ste se na vodstvo Združenja fizioterapevtov Slovenije (ZFS) obračali številni posamezniki tako iz javnega sektorja (fiziot. ambulante) kot zasebniki. Ves dan smo v ZFS prejemali številne klice in e-pošto s strani kolegov fizioterapevtov iz različnih koncev Slovenije zaradi Odredbe o začasnih ukrepih in za obvladovanje širjenja nalezljivih bolezni SARS-CoV-V (COVID19). V ZFS smo se obrnili tako na Center za komuniciranje NIJZ kot tudi na Združenje zdravstvenih zavodov glede na nadaljnja navodila oz. priporočila za naše člane kot tudi nečlane ZFS – slovenske fizioterapevte, ki izvajate ne nujne fizioterapevtske storitve v fizioterapevtskih ambulantah po zdravstvenih domovih, prav tako fizioterapevte koncesionarje in druge fizioterapevte zasebnike, ki izvajate fizioterapevtske storitve, ki niso nujne. Kolegi ste nas v vodstvu ZFS spraševali, ali naj odpoveste ambulantno fizioterapijo oz. zmanjšate število pacientov z ne tako nujnimi fizioterapevtskimi storitvami v zdravstvenih domovih oz. v primarnem zdravstvenem varstvu. S strani predstavnika centra za komuniciranje NIJZ Mitja Verdelja smo v ZFS prejeli naslednji odgovor:

“Uredba, ki jo je sprejela Vlada, pravi, da se od 16. 3. za 14 dni v vseh slovenskih bolnišnicah odpove vse specialistične preglede, operativne posege, razen tistih storitev s stopnjo nujno ali zelo hitro. Ne odpove se onkoloških storitev in obravnave nosečnic. Kjer je možen e-posvet tako med stroko kot s pacienti, se to izvaja. Enako svetujemo tudi vam.”

V Sloveniji je 12. 3. 2020 ob 18. uri na podlagi 7. člena zakona o nalezljivih boleznih zaradi naraščanja števila primerov okužb s koronavirusom razglašena epidemija. Svetovna zdravstvena organizacija je izbruh koronavirusa razglasila za pandemijo 11. 3. 2020.

Zaradi navedenega vodstvo ZFS priporoča vsem članom, da sledijo odredbi ministra za zdravje, vsem navodilom objavljenim na NIJZ spletni strani za zdravstvene delavce https://www.nijz.si/sl/koronavirus-sars-cov-2-gradiva ter drugim navodilom/usmeritvam s strani NIJZ/MZ/Vlade RS in drugih pristojnih institucij.

Za preprečevanje širjenja okužbe tudi vodstvo ZFS svetuje upoštevanje preventivnih ukrepov. Vse člane ZFS kot tudi druge fizioterapevte pozivamo, naj navodila NIJZ/MZ/Vlade RS in drugih pristojnih institucij dosledno upoštevajo, naj se ne zbirajo v večjem številu in naj ne hodijo na prireditve, saj je za učinkovito preprečevanje širjenja virusa najpomembnejše preprečevanje tesnih socialnih stikov. Vse člane ZFS kot druge fizioterapevte v zasebnem in javnem sektorju v vodstvu ZFS pozivamo, da s previdnim delovanjem skupaj prispevamo k učinkovitemu preprečevanju širjenja virusa z upoštevanjem preventivnih ukrepov in preprečevanjem tesnih socialnih stikov.

 dr. Tine Kovačič, predsednik Združenja fizioterapevtov Slovenije