Spoštovane kolegice in kolegi!

V imenu delovne skupine za pripravo navodil in priporočil se vam zahvaljujemo za upoštevanje navodil in priporočil za izvajanje fizioterapevtske dejavnosti v času razmer povezanih z COVID-19.

Skladno z odredbo o začasnih ukrepih na področju organizacije zdravstvene dejavnosti zaradi neodložljive zdravstvene obravnave pacientov, je objavljena nova odredba, objavljena 24.10 2020 v Uradnem listu na povezavi https://www.uradni-list.si/_pdf/2020/Ur/u2020154.pdf

in povezavi do prispevka Ustavljanje večine nenujnih in preventivnih zdravstvenih storitev:

https://www.rtvslo.si/zdravje/novi-koronavirus/ustavljanje-vseh-nenujnih-in-preventivnih-zdravstvenih-storitev/540159

Prekine se tudi izvajanje vseh preventivnih zdravstvenih storitev, vključno z zdravstvenimi storitvami v centrih za krepitev zdravja in zdravstveno vzgojnih centrih, kjer je pomemben član več disciplinarnega tima tudi fizioterapevt. Ob odločitvi ministra za zdravje, da se prekine z storitvami preventivne dejavnosti, nas tudi v ZFS zelo skrbi, saj gre med drugim za ukinjanje področij fizioterapije za krepitev zdravja različnih populacijskih skupin med katerimi so tudi številne ranljive skupine. Na podlagi neformalnega pogovora z vodjo strokovne skupine za COVID-19 pri Ministrstvu za zdravje, prof. dr. Bojano Beović, se priporoča izvajanje fizioterapevtske dejavnosti za paciente napotene pod stopnjo nujnosti »hitro« in »zelo hitro«. Predlagamo, da se obravnave pod stopnjo nujnosti »redno« čimprej zaključijo ali prestavijo na drugi (okvirni) termin. Prav tako lahko še naprej izvajajo fizioterapevtsko dejavnost vse zasebne ambulante brez koncesij.

Ob doslednem upoštevanju vseh navodil in priporočil iz Faze 2 (https://www.physio.si/navodila-in-priporocila-za-izvajanje-fizioterapevtske-dejavnosti-v-casu-epidemije-mz/) lahko pripomoremo k temu, da bomo lahko še v naprej zagotavljali zdravstvene storitve našim pacientom.

 

V ZFS smo si tokrat oddahnili, da nas niso zaprli skupaj s frizerskimi in kozmetičnimi saloni, in da so pristojni sprevideli, da je fizioterapevtska dejavnost kljub vsemu »nujnejša« od kozmetične. Kot fizioterapevtska skupnost, pa se dobro zavedamo, da lahko pri ranljivi populaciji pacientov s specifično problematiko opustitev ali preložitev visokokakovostnih z dokazi podprtih fizioterapevtskih storitev vodi v poslabšanje zdravstvenega stanja na kar so bili pristojni na MZ že opozorjeni.

 

Pozivamo izvajalce fizioterapevtske dejavnosti, da spremljajo aktualno dogajanje in prilagajajo delo v skladu z odredbami.

Pazite na sebe in ostanite zdravi!

 

 

 

doc. dr. Tine Kovačič, predsednik ZFS

Petra Dovč, dipl. fiziot.
Sandra Fabjan, dipl. fiziot.
Blanka Koščak Tivadar, mag. vzg. in med. v zdr., dipl. fiziot.