V ponedeljek, 28.11.2016, je potekal umni javni posvet na temo Bolečine v hrbtu v zdravstvu.

Zbrali so se pacienti in strokovni delavci, ki so izpostavili prednosti in slabosti trenutnega zdravstvenega sistema. Izrazili so skrbi glede čakalnih dob za fizioterapijo, problematiko obračunskega modela ter potrebo po timski in celostni obravnavi bolnika, ki ne bi potekala preko posrednikov. Izpostavili so pomembnost primarne preventive pri preprečevanju bolečine v hrbtu v različnih starostnih obdobjih ter zagotavljanje motivacije za telesno vadbo.

Sklep srečanja je bil, da je potrebno ustvariti skupno klinično pot oziroma smernice za bolnike z akutno bolečino v hrbtu. Iščejo ustvarjalne, enostavno izvedljive in ekonomsko smiselne izboljšave, ki bi bile v zadovoljstvo pacientov in strokovnjakom v zdravstvu. V ta namen bodo organizirali dve celodnevni delavnici, ki bosta potekali 7.12. in 14.12. od 8.00 do 16.00.
K sodelovanju vabijo strokovnjake z različnih področij: fizioterapije, različnih vej medicine, področja preventive, predstavnike ZZZS in Ministrstva za zdravje.

Na priloženih povezavah si lahko ogledate več vsebin na to temo, si ogledate posnetek srečanja in se prijavite na delavnici.